2 dl kaldpresset kokosolje
2 ss honning
100 g smør
2 ½ dl havregryn
2 dl hakkede valnøtter
2 dl gresskarkjerner
2 dl kokosmasse
1½ dl solsikkefrø
1 dl sesamfrø
1 dl rosiner
1 dl tranebær
Hvis ønskelig: enten hakk sjokolade å ha i eller smelt sjokolade å ha på toppen
Slik gjør du:
- Smelt kokosoljen på svak varme til den blir flytende, rør inn honningen og sett tilside.
- Smelt smøret i en annen kasserolle, tilsett havregryn og rør om til havregrynene blir gylne.
- Senk temperaturen til det laveste før du tilsetter resten av de tørre ingrediensene.
- Tilsett kokosoljen og honningen, og bland godt sammen.
(Om ønskelig tilsett nå hakket sjokolade, ev kun i halvparten av massen.) - Massen skal være fast. Blir den litt tørr/smuldrete tilsett litt mer smør eller cocosa for å få den til å henge sammen.
- Trekk kasserollen vekk fra platen og kle en form (vi brukte en stor lasagne form) med bakepapir eller plastfilm. Fordel massen jevnt utover og press godt ned!
- Sett kaldt minst 5-6 timer.
(Hvis du vil ha et lag med sjokolade på toppen kan du la formen stå en times tid i kjøleskapet før du smelter sjokoladen og sprer den over, det er lettere å spre sjokoladen pent om massen får satt seg litt før du legger den varme sjokoladen på.) - Del opp i biter og oppbevar kjølig i en boks (eventuelt pakk de inn individuelt inn i plastfolie eller bakepapir).
Tips:
-Du kan bytte, trikse og mikse med ingrediensene, prøv bare å hold det noenlunde likt i forhold til mengde tørre og våte ingredienser. Forslag til andre ingredienser er for eksempel mandler, pistasjnøtter, aprikos, blåbær. Du kan også legge til kanel.
-Det kan være vanskelig å bedømme om massen er tørr eller våt, den skal minne litt i konsistens som massen man får når man lager knekkebrød. Om du har ca. lik mengde med tørre og våte ingredienser som i oppskriften så burde det gå bra, bare pass på at du presser godt ned!
-Om du vil fjerne en ingrediens men ikke legge til noe, bruk litt mer av de andre slik at totalen ikke forandrer seg.
De barene som er avbildet inneholder kokos og sjokolade, mens energibarene vi serverte på bursdagen vår hadde vi byttet de ingrediensene ut med pistasjnøtter og mandler.