fbpx

Rett fra hjertet: Stine

Lokal handel er et tema det snakkes mye om for tiden. Her forteller finnmarkingen vår Stine om hvordan det er å være innvandrer i byen, om lokal handel og om pris.

 

Før et par år sia fløtta æ fra et lite kysthåll, til storbyen Tromsø. Nordens paris – byen der dem ikke spis feskebrød, ikke vet ka kauring e og har en cafe på hvert hjørne. Det ble plutselig mulig å kjøpe mer enn en kopp svart kaffe. Cappuccino, latte og all slags fancy ting. Æ va vant til svart kaffe, og syns en latte fra «Helmersen» va ganske stiv i prisen i forhold til den. I starten kjøpte æ kaffe på kiosk, og syns det va helt greit. Så fikk æ mæ venna i Tromsø, ekte Tromsøværinga. Dem ville vise mæ det beste Tromsø hadde å by på, blant annet «Helmersen». Æ kjøpte en latte, og va ikke lengere fornøyd med kaffen fra kiosk. Den smaksopplevelsen kunne ikke sammenlignes med nåkka anna, og æ va overlykkelig før at æ faktisk brukte litt mer peng på en kopp kaffe. Før ja, æ måtte betale mer – men æ fikk mye mer tilbake.

Oppdaga fort at Tromsøværingan e et stolt folkeslag. Stolt av TIL. Fjellheisen. Alle andre små og store fjell (går alle fra Tromsø på topptura??). Pizza fra Yonas. Og den store stoltheten dem vise før alle Tromsøværinga som har blidd nåkka stort i verden – eller hvertfall prøve på det. Folk her i fra e flink å heie på hverandre.

Har vært så heldig å få bli kjent med ei skikkelig Tromsø-dama, Lill-Jorid Andreassen. Æ ble før to år ansatt i hennes bedrift. Exolo, det lille treningssenteret med det store hjerte. Der har du ei dama som jobbe knall hardt før det ho brenn før. Æ ser ho daglig, både i opptura og nedtura. Ser kor mye det faktisk kreve å følge drømmen. Det har gjort mæ mer bevist på å støtte opp det lokale her i Tromsø, selv om æ e innvandrer i byen.

Pris. Det e det de fleste e opptatt av. Æ va det sjøl, før æ hadde et lite «aha-øyeblikkk». Har du tenkt på ka du får før pengan dine? På kor dem faktisk ende opp? Æ e glad før alle de flotte butikkan vi har her, men handle vi hos en kjede så ende ikke pengan opp i byen våres.

Æ har fådd et fantastisk nettverk her. Møtt en æ vil dele livet med (fra Kvaløya, så dåkker skjønne æ ikke får lurt han bort). Har også en arbeidsplass æ vil skal bestå. Før at den skal bestå og tilby det beste, e vi avhengig av hjelp. Hjelp fra alle dem som rope høyt om at Tromsø (og kanskje spesielt Tromsø sentrum) må bevares. Tromsø har så mye flott å by på. Hvis vi vil beholde det, må vi benytte oss av det. Vi må bruke lokale treningssenter, handle på Eidehandel, kjøpe lokal kaffe og heie på TIL. Vi må dra på rakettnatt, springe opp på alle de flotte fjellan – ta bilde og vise alle andre kor flott vi har det her.

Husk å bevar Tromsø, før det e  jo verdens fineste plass – etter kystperla mi i Finnmark

-Stine Larssen (ækte Finnmarking og innvandrer i Tromsø)

Exolo

Exolo

Book time